26. aug. 2009

"Sannhetsformidlerne" synger dagens sannheter


Hver dag pepres vi med ”sannheter” gjennom aviser, radio, TV og nettaviser. En pågående masse av "sannhetsformidlerne" - riktignok med hederlige unntak - vil ha oss til å tro unyanserte og tabloide budskap. Dessverre lar vi oss ofte føre bak lyset. Især når det er snakk om utenrikspolitikk, der virkeligheten er langt unna og vanskelig å kontrollere. Det samme gjelder også mange av disse "sannhetsformidlernes" fortolkninger av andre kulturer, andre folks historie og religioner.

En gang i tida var det kanskje riktig å si at alle nyhetsformidlere spillte en viktig rolle som den fjerde statsmakt? Mulig det, men det var før folk som tabloid-konge og sannhetsmafioso Rupert Murdoch
slo igjennom og sannheten ble markedsstyrt. Løgner, kriminalitet og manipulasjon av virkeligheten ble redskaper for å øke opplaget og inntektene. 

I dag er det ofte "det som selger" som er sannheten og som blir styrende i mediene. Men det finnes heldigvis en vaksinasjon som kan tas. Den heter "tenk selv og undersøk selv", og er fortsatt beste medisin mot slike "sannhetsformidlere". 

Hør hvor det lyves (Jens Bjørneboe, fra diktsamlingen "Den store by", 1958)

Hør hvor det lyves i bøker og blader,
hør hvor det knitrer av løgn i papir!
Løgnen skal såes i spalter og rader,
det er et jordbruk som lønner og gir!

Løgnen skal voske seg fruktbar og frodig
over en verden som skjelver av skrekk.

Herre, min Gud, hvor papir er tålmodig
under sin skjensel av sverte og blekk!




"Sannhetsformidlerne synger dagens sannheter", 2009, Jan R. Iversen. Olje på plate, 40 x 50 cm ©




----------

Ingen kommentarer: